Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


11.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

FDA DODALA UPOZORENJA O PREŽIVLJAVANJU NA LIJEKOVE ZA ANEMIJU


LOS ANGELES( epssa-reuters) – FDA je naredila da upozorenja “crna kutija” moraju biti dodana na uputstva za korištenje Aranespa , lijeka za anemiju kojeg proizvodi Amgen Inc. te ostalih lijekova za anemiju za koje je do sada potvrđeno da smanjuju stopu preživljavanja kod određenih pacijanata oboljelih od karcinoma. Ovo je saopćila kompanija Amgen.

Najjače moguće upozorenje naglašava kako lijekovi smanjuju sveukupni period preživljavanja ili uzrokuju brži rast tumora što je potvrđeno kliničkim studijama provedenim kod pacijenata oboljelih od karcinoma dojka, pluća, glave i vrata, limfoidnih i cervikalnih karcinoma. Lijekovi uzrokuju ove neželjene efekte ukoliko su primjenjeni u visokim dozama.

Mark Schoenbaum ,analitičar Bear Stearns, kaže kako ove promjene smatra minornim s obzirom da se lijek Aranesp koristi u veoma malo slučajeva tretmana cervikalnog karcinoma, a da uputstvo već sadrži podatke o negativnom uticaju na preživljavanje uočenom kroz druge studije ostalih karcinoma.

FDA je prvi put prošle godine dodala upozorenje na etikete Aranespa kao i Amgenovog lijeka za anemiju Epogen te Procrita kompanije Jonson&Jonson. Tada je prvi put uočen negativan uticaj na stopu preživlkjavanja kod oboljelih od karcinoma.

Posljednjih nekoliko godina vodi se konstantna rasprava o negativnim uticajima lijekova koji u stvari predstavljau genetski modificirane verzije proteina koji potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, prenosilaca oxigena.

Prodaja Aranespa, Amgenovog najprodavanijeg proizvoda, opala je u prošloj godini za 12 procenata na 3,6 milijardi dolara, dok je prodaja Procrita koji je manje važan u J&J osnovnoj liniji opala za 9,6 procenata na 2,9 milijardi dolara.

Takozvani ESAs proizvodi (electropoesis-stimulating agents) odobreni su za tretman anemije kod pacijenata oboljelih od hronične bolesti bubrega te kod određeinih tretmana karcinoma hemoterapijom.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt