Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


10.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

DOKTORI SVJEDOČE: LILLY JE PREDUGO ČEKAO DA UPOZORI RIZIKE ZYPREXE

ANCHORAGE (epssa-nyt) – Proizvođač lijekova, američka kompanija Eli Lilly, mogla je i trebala još 1998. upozoriti ljekare na vezu između njihovog najprodavanijeg lijeka za šizofreniju i dijabetesa, izjavio je jedan ekspert na suđenju.

Predmet sudskog postupka je činjenica da je zyprexa kod mentalno bolesnih ljudi potpomogla razvoj dijabetesa.

U kompaniji Lilly su sakrili od ljekara činjenice o mogućim rizicima kako bi zaštitili prodaju lijeka čekajući sve do 2007. godine kada je na pakiranje lijeka dodano upozorenje koje naglašava potencijal lijeka da uzrokuje debljanje kod pacijenata i promjene nivoa šećera u krvi.

Prilikom četverosatnog svjedočenja dr. Gueriguian je naglasio kako je kompanija Lilly profit predpostavila brizi za korisnika.

Zyprexa, lijek za šizofreniju i bipolarni poremećaj je Lillijev daleko najprodavaniji proizvod sa prihodom od 4,8 milijardi dolara u prošloj godini.

Iz kompanije tvrde kako u njihovim postupcima nije bilo nepravilnosti te da su sve poznate činjenice o lijeku prezentirane američkoj agenciji za hranu i lijekove, FDA.

Dr. Geriguiaan svjedoči u korist države Aljaska koja tuži kompaniju Lily tražeči od njih da državi nadoknadi troškove liječenja pacijenata od neželjenih efekata uzrokovanih zyprexom.

Dr. Geriguian je specijalista za dijabetes i bio je medicinski analitičar za FDA 20 godina prije nego je penzionisan 1998. godine.

Tokom svog rada u FDA on je glasao protiv odobravanja Rezulina, lijeka za dijabetes koji je kasnije povučen zbog uzrokovanja teških problema sa jetrom kod pacijenata.

U cilju istraživanja Tomija Fibicha, pravnog zastupnika države Aljaska, dr. Gueriguian metodično je analizirao 12 studija u kojima znanstvenici Lilliya i direktori diskutuju o potencijalnim vezama zyprexe i dijabetesa.

Zyprexa je predstavljena u septembru 1996. godine i slovila je za hit otkriće u tretmanu šizofrenije.

Međutim, ljekari su kompaniji vrlo brzo počeli slati izvještaje o prekomjernom debljanju pacijenata koje tretiraju zyprexom, povećanju nivoa glukoze u krvi i čak pojavama dijabetesa nakon upotrebe zyprexe.

Do jeseni 1998. kombinacija izvještaja o neželjenim efektima, podaci iz kliničkih istraživanja koji pokazuju hiperglokemiju i debljanje te problemi kod životinja u studijama, trebali su biti dovoljan pokazatelj kompaniji da treba upozoriti ljekare na vezu zyprexe i dijabetesa.

Tokom 2002. godine, nakon samo 10 mjeseci prodaje zyprexe u Japanu, medicinski kontrolori u toj zemlji zatražili su od kompanije Lilly da upozori ljekare kako dijabetičari ne smiju biti tretirani zyprexom.

Međutim, kompanija Lilly nije izdala slično upozorenje u SAD. Umjesto toga saradnicima je savjetovano da ne raspravljaju o problemu dijabetesa sa ljekarima ukoliko doktori sami ne iznesu taj problem, kako piše u jednom dokumentu prezentiranom na suđenju.


Zastupnik kompanije Lilly je nakon svjedočenja dr. Gueriguiana izjavio da je kompanija obavijestila FDA o svemu što su znali o zyprexi, te da je pitanje veze između dijabetesa i zyprexe još uvijek predmet znanstvene debate.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt