Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


06.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

PFIZEROVA STRATEGIJA ZA OPORAVAK ZVUČNA, ALI JOŠ UVIJEK UPITNA


NEW YORK (epssa-reuters) – Iz kompanije Pfizer Inc saopćili su kako namjeravaju ubrzati plasiranje novih lijekova na tržište u cilju amortizacije gubitka u prihodima uzrokovanim pojavom generičke konkurencije lijeku Lipitor. Lipitor je ovoj kompaniji donosio prihod od 12 milijardi dolara godišnje.

Svjetski najveći proizvođač lijekova, čije dionoice su izgubile na vrijednosti više od 1 procenta, takođe je tokom godišnjeg sastanka najavio uspostavu novog odjela za proizvodnju lijekova za karcinom. Takođe je najavljeno povećanje broja lijekova u krajnjoj fazi kliničkih testiranja do kraja naredne godine.

Međutim, analitičari nisu tako optimistični kada je u pitanju obnova Pfizerovih prihoda novom strategijom i listom novih lijekova.

“Uglavnom se sve svodi na isto. Ne vidimo da se događaju nikakve dramatične promjene, a koje bi Pfizer trebao poduzeti” izjavio je Jami Rubin analitičar Morgan Stanley-a.

Iz Pfizera su saopćili da se njihovi proizvodi trenutno prodaju u 110 gradova Kine i uskoro će se prodavati u još 650 kineskih gradova. Štaviše, planovi kompanije su godišnji prihod od 1 milijarde dolara iz Južne Koreje do 2012. godine, te povećanje prodaje na području Latinske Amerike i Istočne Europe.

Međutim, strana tržišta su manje profitabilna od američkog s obzirom da nema striktnih vladinih kontrola na cijene lijekova te je kompanijama dozvoljeno uveliko reklamirati svoje proizvode putem televizije i drugih medija.

Iz Pfizera naglašavaju kako su njihove težnje za geografskim širenjem tržišta od krucijalnog značaja s obzirom da generička konkurencija Lipitoru dolazi na tržište do kraja 2010. godine.

Kompanija se već susreće sa američkom generičkom konkurencijom antidepresantu Zoloft, tretmanu visokog krvnog pritiska Norvasc, te antihistaminiku Zyrtec. Dramatičan pad prodaje ovih nekadašnjih blockbustera jeste značajan razlog za ukidanje 10 000 radnih mjesta u Pfizeru tokom prošle godine.

Kompanije očekuje da će do kraja 2009. godine imati čak 28 novih lijekova u posljednjoj fazi kliničkih testiranja ili fazi 3 testiranja. Ova lista obuhvaća i lijekove nazvane CP-751871, namijenjene različitim tipovima karcinoma, zatim lijekove sa potencijalom za tretman reumatoidnog artritisa, lijekove protiv odbacivanja transplantiranih organa i nekoliko lijekova protiv bolova.




 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt