Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


05.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

GRUPA: POTREBNA VEĆA DOSTUPNOST LIJEKOVIMA ZA BOL


BEČ, (epssa-ap) - Mnogi ljudi, posebno oni u zemljama u razvoju, bespotrebno pate tokom djetinjstva ili bolovanja od raka zbog nedovoljne upotrbe lijekova protiv boli, saopćila je danas UN-ova organizacija.

Vlade bi trebale poduzeti korake na poboljšanju dostupnosti opioidnim analgeticima - narkotičkim lijekovima koji se koriste za liječenje umjerenih do jakih bolova, kaže Međunarodno kontrolno tijelo za narkotike (INCB) u svom godišnjem izvještaju za 2007. godinu.

"Mali nivo upotrebe opioidnih analgetika za liječenje boli u mnogim zemljama, posebno u zemljama u razvoju, i dalje je pitanje ozbiljne zabrinutosti u ovom UN-ovom tijelu sa sjedištem u Beču.

I dok je svjetska potrošnja opiodnih analgetika porasla više od dva i po puta tokom posljednje decenije, ovaj skok dogodio se uglavnom u Evropi i Sjevernoj Americi, kaže se u izvještaju.

U 2006. godini države u ova dva regiona sebi pripusuju potrošnju od gotovo 96% svjetske potrošnje fentanila, 89% morfina i 97% oksikodona.

"Ovo tijelo ponovo zahtijeva od svih vlada koje brinu o zaprekama u svojim zemljama da odgovarajuće koriste opioidne analgetike u liječenju od bola i poduzmu korake na poboljšanju raspoloživosti ovih narkotičkih lijekova u medicinske svrhe", stoji u izvještaju.

Jaki lijekovi protiv bolova nisu dostupni u pojedinim dijelovima svijeta zbog cijene ili ih brane regulatorni sistemi, kaže predsjednik INCB-a, Philip O. Emafo.

"MI nastavljamo dijalog s vladama kako bi osigurali da pacijentima kojima su potrebni ovi lijekovi ne trebaju biti uskraćeni za njih jer su oni važni u liječenju boli".

Manjak zdravstvenog osoblja obučenog za propisivanje ovih supstanci također je prepreka, rekao je. Kulturološke barijere, posebno u Africi i Aziji, drže neupućenim, posebno muškarce, o tim lijekovima jer oni ne žele da ih se smatra "slabićima", dodao je Emafo.

Bord je pozvao države da podrže program Svjetske organizacije zdravlja čiji je cilj poboljšati medicinski pristup lijekovima za olakšanje boli.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt