Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


05.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

GENERALNI DIREKTOR NAPUŠTA ROCHE KAO JEDNU OD VODEĆIH KOMPANIJA U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI

ZURCIH (epssa-reuters) – Franc Humer odstupio je sa mjesta generalnog direktora Roche Holding AG nakon što je sa kompanijom postigao značajan uspjeh plasirajući je u sam vrh europske farmaceutske industrije.

Humer, star 61 godinu, doveo je Rocheove pogone na vodeći položaj kada je u pitanju proizvodnja lijekova za karcinom.

„Rocheovo širenje je zasnovano na veoma širokoj paleti proizvoda a niti jedan lijek osim CellCepta, koji se koristi kod transplantacija, ne suočava se sa skorim istekom zaštite patenta u toku nekoliko narednih godina“, izjavio je Humer na Rocheovom godišnjem generalnom sastanku u Baselu.

„Ova situacija je veoma različita kod naših konkurenata“.

Rocheov portfolio lijkova za karcinom, najaktivnije i najviše obećavajuće područje razvoja u medicini, garantuje budući profil rasta o kojem većina rivala može samo sanjati.

Humer, porjeklom Austrijanac, radio je za Schering-Plough Corp i Glaxo prije nego se je pridružio Rocheovom timu 1995. godine, a tri godine kasnije postaje generalni direktor ove kompanije. U početku je kompanija gubila na vrijednosti dionica do manje od 80 franaka koliko je vrijedila jedna dionica 2003.

Međutim, tokom naredne četiri godine dionice ove kompanije bile su najtraženije u europskom sektoru, zahvaljujući partnerstvu sa biotehnološkim firmama Genentech Inc. i Chugai, te lijekovima blockbusterima kao što su MabThera, Avastin i Herceptin.

Rocheov profil i prodaja potpomognuti su i lijekom za gripu Tamiflu koji je postao glavno oružje u borbi protiv ptičije gripe.

Imenovanje novog generalnog direktora Schwana odražava Rocheovu želju za proširenjem dijagnostičkog odjela, izjavio je Paul Diggle analitičar iz Londona.

Novi direktor namjerava ojačati Rocheovu poziciju u personaliziranoj medicini razvijajući tehnologiju koja će pomoći istraživačima i doktorima da odaberu pravi lijek za svakog pacijenta individualno.

„Nesretna je činjenica da trenutno lijekovi nisu efektni koliko bi mogli biti kod približno 50% pacijenata“, izjavio je Schwan.

„Zbog toga Roche sisrematično podržava personaliziranu medicinu. To je pristup koji omogućava povećanje bezbjednosti, efikasnosti i smanjenje troškova tretmana“.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt