Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


04.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

TINEJDŽERI KOJI DORUČKUJU REDOVNO- ZDRAVIJI I MRŠAVIJI


MINESSOTA, (epssa-uom) – Tinejdžeri i adolescenti koji redovno doručkuju imaju manje šansi da postanu debeli i da pate od prekomjerne tjelesne težine u bliskoj budućnosti i tipično vode zdraviji i aktivniji život od svojih vršnjaka koji preskaču doručak. Ovo je potvrdila nova studija koju je proveo tim stručnjaka sa univerziteta u Minessoti.

Fashion week u SarajevuIstraživači su pratili prehrambene navike 2 200 adolescenata tokom pet godina i pokušavali pronaći vezu između navike doručka i promjene tjelesne težine.

Tokom posljednjih dvadeset godina pretilost među djecom se udvostručila, a među adolescentima utrostručila. Procjenjuje se da između 12 i 24 procenta djece redovno prekače doručak.

Preskakanje doručka i ostale nezdrave navike za kontrolu težine česta su pojava kod 57% ženske populacije adolescenata i 33% muške adolescentske populacije. Broj djece koja preskaču doručak u stalnom je porastu.

Projekat EAT studija počeo je prije pet godina kada su učesnici studije bili adolescenti. Sada kada su tinejdžeri, pokazalo se da ona djeca koja su redovno doručkovala mršavija su i imaju niži index tjelesne težine nego djeca koja su često preskakala doručak. BMI indeks( index tjelesne mase) je mjera koja se koristi za procjenu rizika od pretilosti.

Većiuna ljudi, uključujući i tinejdžere, misli kako je preskakanje doručka efektan način za redukciju kalorija, ali istina je zapravo sasvim suprotna. Preskakanje doručka vodi prejedanju kasnije tokom dana, posebno uveče.

Cjelovita studija o projektu EAT bit će objavljena u martovskom izdanju žurnala Pediatrics.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt