Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


26.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

DIONICE GTX DOBILE NA VRIJEDNOSTI NAKON OBJAVE PODATAKA O LIJEKU ZA KARCINOM PROSTATE

26.2.2008. NEW YORK (epssa-reuters) – Biotehnološka kompanija GTx Inc objavila je kako je testiranje u završnoj fazi pokazalo da njihov eksperimentalni lijek reducira spinalnu frakturu i ostale neželjene efekte koje uzrokuje standardni tretman za uznapredovali karcinom prostate. Ova objava je uticala na rast vrijednost dionica kompanije 41%.

Lijek, toremifene citrate, smanjio je pojavu određenih tipova vertebralnih fraktura za 50 procenata u poređenju sa placebom. Svi pacijenti obuhvaćeni završnom fazom testiranja, njih 1389, uzimali su terapiju za gubitak androgena, najčešći tetman za suzbijanje uznapredovalog karcinoma prostate, prema navodima GTx-a.

Toremifine, primijenjen u dozi od 80 mg, takođe je zadovoljio i ostale zahtjeve u studiji uključujući povećanje gustoće kostiju i snižavanje lošeg LDL holesterola i troglicerida.

Studije su pokazale da muškarci koji uzimaju terapiju za gubitak androgena imaju povećan rizik od fraktura, dok se ista terapija povezuje i sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

„Terapija za gubitak androgena je kamen temeljac tretmana za karcinom prostate, ali ona ostavlja ozbiljne neželjene efekte“ rekao je dr. Mathew Smith, vodeći istraživač studije i profesor na Harvard medicinskom fakultetu.

GTx planira aplicirati za odobrenje tormefina u SAD do ovog ljeta, te očekuje prioritetnu analizu koja će ih dovesti na listu za odobravanje lijeka do kraja ove godine.

Generalni direktor GTx-a, Mitchell Steiner, kaže da tormefine ima potencijal da dosegne godišnji prihod od 200 do 400 miliona dolara u SAD.

Kompanija sama planira prodavati lijek, rekao je Steiner.

„Naš fokus do sada je bila urologija i onkologija, tako da se ovaj proizvod veoma lijepo uklapa u to“ naglasio je Steiner u intervijuu.

GTx planira provesti studiju na 1600 pacijenata slijedećeg mjeseca kojima bi bio dat tormefine u dozi od 20 mg, u cilju prevencije razvoja karcinoma prostate kod muškaraca koji imaju visok rizik od razvoja ove bolesti.

GTx trenutrno proizvodi tormefine u dozi od 60 mg kao tretman za karcinom dojke, pod brend imenom Fareston, ali očekivanja od prodaje u ovu svrhu su veoma skromna.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt