Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


21.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

MOŽDANI UDARI KOD SREDOVJEČNIH ŽENA UTROSTRUČENI

NEW ORELANS, (epssa-ap) - Među sredovječnim ženama u SAD, moždani udari u proteklih nekoliko godina su utrostručeni. Za ovaj alarmantni trend ljekari okrivljuju epidemiju gojaznosti.

Gotovo 2% žena u dobi od 35 do 54 godina pretrpjelo je moždani udar, a prema najnovijem federalnom istraživanju zdravlja vođenom od 1994-2004. godine. Samo pola procenta njih imalo je moždane udare, a prema istraživanju od 1988-1994. godine.

Postotak je mali jer se najviše moždanih udara događa kod starijih ljudi. Ali, iznenadni skok kod sredovječnih žena i razlozi koji stoje iza toga su zloslutni, rekli su ljekari u istraživanju predočenoj u
srijedu na medicinskoj konferenciji.

Ovo se dogodilo iako je više žena u skorašnjem istraživanju uzimalo lijekove za kontrolu holesterola i krvnog pritiska kako bi smanjile rizik od moždanog udara.

U struku, žene su šire za dva inča nego što su bile deceniju prije i to korespondira s porastom moždanih uddara, rekli su istraživači.

Dodali su, dalje, da je indeks prosječne tjelesne težine kod žena, obično korištena mjera za gojaznost, porastao sa 27 u prethodnom istraživanju na 29. One su također imale veći nivo šećera u krvi.

Ni jedan drugi tradicionalni faktor rizika kao što su pušenje, bolesti srca ili dijabetes, nije se dovoljno promijenio između dva istraživanja da bi se pribrojao porastu moždanih udara.

Kod sredovječne ženske populacije s "predmoždanim udarom", trostruko veći broj moždanih udara je "alarmantan porast", rekao je Dr. Ralph Sacco, šef neurologa na univerzitetu Miller medicinskog fakulteta u miamiju.

Studiju je vodila Dr. Amytis Towfighi, neurolog specijalsita s univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu i prdočena je na međunarodnoj konferenciji o moždanim udarima u New Orleansu.

Ona je koristila istraživanja o nacionalnom zdravlju i prehrani, projekte koje je finasirala federalna vlada i u kojima su provjere i odgovori na pitanja na velikom broju Amerikanaca. Sudionici su rutinski pitani da li ime je ljekar ikakada rekao da su imali moždani udar i oko 5.000 sredovječnih ljudi odgovaralo je na ova pitanja u svakom od istraživanja.

Debeli stomaci nisu obuhvaćeni istraživanjima, rekla je Towfighi. Udio žena s proksimalnim tipom gojaznosti porastao je sa 47% u prethodnom istraživanju na 59% u najnovijem. Promjene kod muškaraca bile su manje i prethodne studije su pokazale da je "proksimalni tip gojaznosti veći faktor rizika kod žena nego kod muškaraca", rekla je.

Muškarci su tradicionalno imali veći rizik od moždanog udara nego žene i "žene počinju sustizati muškarce 5-10 godina nakon menopauze", rekao je Dr. Philip Gorelick, šef neurologa na Univerzitetu Illinois u Čikagu i predsjedavajući konferencije o moždanom udaru.

Novo istraživanje znači da "trebamo redefinirati naše upute o moždanom udaru kod žena" jer one bi sada mogle imati veći rizik u sredovječnim godinama nego muškarci.

Gojaznost "se stavlja ispred svih drugih rizika" kao što su dijabetes i oboljenje srca, dodao je Gorelick.

Od drugih novosti s konferencije izdvaja se ona prema kojoj je u dvije studije otkriveno da pacijenti s moždanim udarom imaju više izgleda da umru dođu li u bolnicu navečer ili vikendom. Istovjetni rizici ustanovljeni su kod pacijenata koji su imali srčani napad, ali u odvojenim studijama.

U drugoj studiji kojom je obuhvaćeno 2,4 milioan pacijenata od moždanog udara u kaliforniji ustanovljena je 10-postotna smrtnost vikendom i u noćnim satima naspram 8% tokom radnih dana.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt