Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


20.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

BOLNIČKI "PLAVI KOD" SMRTONOSNIJI NOĆU


CHICAGO, (epssa-ap) - U mnogim bolnicama nazivaju ga "plavi kod", signal koji dolazi interkomom kada je srce pacijenta prestalo s radom. Kada plavi kod radi dobro, tim juri do kreveta i oživljava pacijenta. Smjene u gluho doba noći najgore su vrijeme posjeta plavoga koda, otkrila je nova studija. Pacijenti koji se primiču zastoju srca dok su u bolnici vjerovatno će prije umrijeti ukoliko se to dogodi iza 23 sata kada je moguće smanjen broj osoblja ili kada se pacijenti manje nadziru.

"Naša otkrića trebala bi biti prilično veliki poziv na buđenje kojim se od bolnica zahtijeva da kritički procijene na koji način obavljaju reanimaciju", rekla je vodeći autor studije Dr. Mary Ann Peberdy sa virdžinijskog komonveltskog univerziteta za zdravstveni sistem u Richmondu. "Moglo bi biti veoma moguće da su noćni odgovori manje djelotvorni i valjani".

Studija, koja je danas objavljena u žurnalu Američkog medicinskog udruženja, nije istraživala zašto su dani i noći različiti. Istraživači su, međutim, pronašli veći udio ovih slučajeva u kasnim noćnim satima kada je kod pacijenata ustanovljeno danisu imali nikakvih srčanih električnih aktivnosti što je kasno da im se da spasonosni šok.

Osoblje koje je bilo umorno, manje iskusno ili malobrojno moglo bi se okriviti za ovakve situacije, teoretiziraju istraživači. Stopa preživljavanja tokom vikenda je bila manja, ali razlika nije bila poput izrečene između kasnih noćnih i dnevnih sati.

Jedino u sobama za intenzivnu njegu nije uočena nikakva razlika u stopi preživljavanja noću ili danju.

Studija je utemeljena na analizama više od 86.000 prestanaka rada srca u više od 500 bolnica tokom sedam godina.

Tokom dana ili noći bilo je 58.593 prestanaka rada srca. Od toga, 11.604 ili gotovo 20% preživjelo je to stanje i napustilo bolnicu. Čak 28.155 prestanaka rada srca dogodilo se tokom smjene iza 23 sata. Od ovih pacijenata, 4.139 ili manje od 15% preživjelo je i otpušteno kućama.

Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora povezanih s preživljavanjem, istraživaći su još otkrili da su šanse za preživljavanje do otpusta iz bolnice 18% manje ukoliko se prestanak rada srca dogodio iza 23 sata do 7 sati ujutro.

(Ranije studije su pokazale da je gotovo 80 do85% pacijenata koji su pretrpjeli prestanak rada srca u bolnici umrlo u bolnici).

"Svako ko radi u bolnici će obratiti pažnju na ovo i reći: "Činimo li sve što bismo trebaliž", rekao je dr. Charles Porter, kardiolog u bolnici u kanzaškoj univerzitetskoj bolnici Kansas u Kansas Cityju.

Studija je prošlog mjeseca otkrila da biti u bolnici nije nikakva garancija trenutačnog dobijanja tretmana za prestanak rada srca. U ovoj studiji, objavljenoj u medicinskom žurnalu Nove Engleske, istraživači su otkrili da trećina pacijenata ne dobija potencijalno spasonosni šok u preporučenih dvije minute.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt