Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


20.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

NAČIN ISHRANE MOZGA NOVOROĐENĆADI UTIČE NA RAZVOJ MOZGA


LONDON (epssa-bbc) – ishrana tokom prvih sedmica života utiče na način razvoja mozga objasnili su istraživači iz Londona. Oni su otkrili da su djeca rođena prijevremena a hranjena obogaćenim mliječnim formulama konstanstno nadilazila ostalu prijevremeno rođenu djecu na testovima inteligencije.

Posljednja studija objavljena u Pediatrics Research, pokazala je da korist od obogaćene ishrane seže i do tinejdžerske dobi.

Studija je takođe potvrdila da se određeni djelovi mozga bolje razvijaju kod djece hranjene obogaćenim mliječnim formulama.

Tim ljekara iz Great Osmond bolnice i sa ULC instituta za dječije zdravlje primjetio je da dok je poznato kako ishrana ima uticaja na ponašanje, njihova studija prva dokazuje kako ishrana u ranim danima života može promjeniti strukturu mozga.

Vodeći istraživač studije dr. Elizabeth Isacs je izjavila „Nije sasvim jasno da li se ovo odnosi samo na prijevremeno rođenu djecu koja imaju veoma specifične tokove razvoja.“

„Ali očigledno naše slijedeće pitanje će biti postoje li neke šire implikacije za drugačiju ishranu i nakon prvih sedmica života i za bebe rođene na vrijeme“.

Tokom ove studije jednoj skupini beba data je standardna mliječna formula dok je drugima data verzija obogaćena dodatnim proteinima, cinkom, željezom, kalcijem, fosforom, bakrom te još nekim mikronutricijentima.

Ostale bebe su dobile mlijeko žena koje nisu njihove majke, ili mješavinu takvog mlijeka i standardne mliječne formule.

U uporedbi sa bilo kojom skupinom djeca koja su dobila obogaćenu mliječnu formulu pokazivala su bolje rezultate.

U dobi od sedam i osam godina razlike su bile posebno primjetne kod dječaka.. Skupina hranjena standardnom formulom imala je verbalni IQ 12.2 poena u prosjeku niže od skupine hranjene obogaćenom mliječnom formulom.

U posljednjoj analizi provedenoj kada su testirane bebe dosegle dob od 16 godina primjećena je veća razlika među curicama hranjenim standardnom formulom nasuprot onih hranjenim obogaćenom, od 9 poena dok je razlika između IQ-a dječaka ove dvije skupine smanjena na 7.

Ali ovaj put u dodatku IQ testa, istraživači su takođe skenirali dječije mozgove kako bi pokušali objasniti razlike.

Oni su pronašli razlike između dvije grupe u veličini „caudate nucleus-a“ dijela mozga povezanog sa memorijom i učenjem.

U današnje vrijeme većina prijevremeno rođenih beba hrani se obogaćenim mliječnim formulama.

Bliss, humanitarna organizacija za brigu o nedonoščadima pozdravila je ovu studiju.

„Njega koju nedonošćad dobiju u prvim danima života je krucijalna i oblikovat će njihov budući razvoj i kvalitet života“ izjavili su iz Blissa.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt