Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


20.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

GLUKOZAMIN UPITAN KOD BOLOVA U KUKOVIMA

AMSTERDAM (epssa-ap) - Većina ljudi koji pate od bolova u kukovima oslanjaju se na svoju dnevnu dozu glukozamina koja im pomaže da bez bolova i opstrukcija obavljaju dnevne aktivnosti.Međutim, posljednja studija dovela je efikasnost ovog lijeka u pitanje.

Kako je izjavila glasnogovornica studije provedene od strane Erasmus medicinskog centra u Nizozemskoj, pacijenti koji su tokom kontrolne studije dobijali glucozamin nisu se osjećali ništa bolje od pacijenata kontrolne skupine tretirane placebom.

Bol i funkcija kukova mjereni su prije, tokom i nakon završetka studije.

Suženje zglobnog prostora u kukovima takođe je mjereno u intervalima upotrebom x-zraka. Drugi zglobovi nisu bili obuhvaćeni studijom.

Svaki pacijent koji je primao glucozamin sulfat uzimao je 1500 mg svaki dan tokom dvije godine. Svi pacijenti bili su u ranoj fazi osteoporoze kuka.

Finalna faza odredila je stopu poboljšanja kao beznačajnu i kod pacijenata tretiranih glukozaminom kao i kod onih tretiranih placebom.

Tokom studije, 15 od 222 pacijenta podvrgnuto je operaciji zamjene kuka što je dodatno zakompliciralo analizu djelovanja lijeka u ovim slučajevima.

Kritičari studije pohvalili su metode, ali su izrazili zabrinutost u pogledu drugih pitanja kao što je očekivana stopa redukcije hrskavice i činjenica da su posmatrani samo zglobovi kuka.. Sugerirano je kako postoji mogućnost da bi studija dala drugačije rezultate u slučaju da je bila produžena za još jednu godinu ili da su predmet analize bili pacijenti sa težim oblicima osteoporoze. (kraj)

Planovi kompanije Given Imagining osujećeni odbijanjem FDA


BANGALORE (epssa-reuters) – Dionice izraelske kompanije koja proizvodi medicinske sprave izgubile su na vrijednosti više od 15% nakon što njihov zahtjev za odobravanje prodaje endoskopa u kapsuli Pillcam COLON nije dobio pozitivan odgovor od FDA.

Iz kompanije su obavjestili da su dobili pismo u kojem ih FDA obavještava da njihov endoskop nemože biti prodavan na američkom tržištu.

PillCam COLON je minijaturna kamera u kapsuli koju pacijent proguta, i koristi se za otkrivanje poremećaja u crijevima . Ova vrsta endoskopa odobrena je u Europskoj uniji.

“Dok smo razočarani odlukom FDA , mi nastavljamo tražiti mugućnosti za plasman PillCam COLON-a na američkom tržištu što je prije moguće,”izjavio je generalni direktor kompanije Given Imagining , Homi shamir.

Ovakva odluka FDA nebi trebala uticati na cjelokupni prihod od prodaje PillCam COLON za 2008 s obzirom da nije bio ni predviđen značajan priliv sredstava sa američkog tržišta 2008. godine
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt