Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


13.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

GENENTECH: AVASTIN UČINKOVIT KOD KARCINOMA DOJKE


NEW YORK (epssa-reuters) – Iz kompanije Genentech su obavjestili kako je novo kliničko testiranje dokazalo učinkovitost Avastina u tretmanu karcinoma dojke. Ovo otkriće je povečalo šanse da ovaj proizvod bude odobren i u svrhu tretmana karcinoma dojke.

Iz kompanije su naveli kako je potvrđeno da upotreba Avastine produžava vrijeme do pogoršanja karcinoma. Genentecove dionice dobile su na vrijednosti 2,4 procenta nakon ovog saopćenja.

FDA će 23. februara odlučivati o tome da li da odobri upotrebu Avastina za liječenje karcinoma dojke. Ova odluka će biti pomno praćena kao barometar standarda agencije po pitanju odobravanja novih lijekova za karcinom ili proširenja upotrebe već postojećih. Takođe ostaje mogućnost i da će FDA odgoditi donošenje odluke kako bi mogli analizirati i dodatne podatke.

Avastin, poznat i pod nazivom beyacizumab, već je odobren za liječenje kolorektalnog i karcinoma pluća. Prihod od prodaje ovog lijeka u 2007. je iznosio 2,3 milijarde dolara.

Savjetodavno vijeće FDA je u decembru prošle godine glasalo 5:4 protiv odobrenja Avastina za tretman karcinoma dojke.

Inače savjetu je bila predočena odvojena studija na osnovu koje su oni zaključili kako koristi od usporavanja napretka karcinoma ne nadilaze štetu od toksičnih neželjenih efekata lijeka , posebno s obzirom na činjenicu da žene koje uzimaju Avastin ne žive značajno duže.

Ovo drugo testiranje koje je ukazalo na uticaj Avastina u spriječavanju pogoršanja stanja karcinoma dojke finansirala je kompanija Roche, većinski vlasnik Genentecha.

Genentech nije predočio nikakave brojčene rezultate novog testiranja, navodeći kako će isti biti prezentirani na medicinskim mitinzima narednih mjeseci. Iz kompanije su takođe naveli kako nisu primjećeni problemi kod bezbjednosti uzimanja lijeka.
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

NOVA NADA ZA OBOLJELE OD MULTIPLE SKLEROZE

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt