Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


12.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

BAXTER SUSPENDIRAO PROIZVODNJU HEPARINA U BOČICAMA S VIŠE DOZA


CHICAGO (epssa-reuters) - Farmaceutska kompanija Baxter International Inc saopćila je u ponedjeljak da je obustavila proizvodnju razrjeđivača krvi heparina u bočicama s više doza nakon što je četvero pacijenata koji su uzimali ovaj lijek umrlo i na stotine drugih oboljelo.

Američko Ministarstvo za hranu i ilekove, FDA, prismilo je od kraja 2007. godine oko 350 izvještaja o zdravstvenim problemima povezanim s Baxterovim injektirajućim heparinom. Četvero pacijenata je umrlo, ali je nejasna povezanost s lijekom, kaže se u saopćenju FDA.

FDA je savjetovala ljekarima da koriste alternativni izvor heparina ili drugog sredstva za razrjeđivanje krvi kada je to moguće i rekla da istražuje da li su se slični problemi pojavili s heparinom od drugih proizvođača. Baxter proizvodi oko polovinu bočica s više doza heparina prodatih u SAD, rekla je FDA.

Pacijenti su izvjestili o sporednim efektima koji uključuju teškoće sa disanjem, mučninu, povraćanje, prekomjerno znojenje i nagli pad krvnog pritiska. Gotovo sve ove nepovoljne rrekacije zapažene su kod pacijenata koji su primili "bolus" doze ili visoke doze u kratkom razdoblju, naglašava FDA.

Heparin, koji je rasprostranjen u kliničkoj upotrebi od 1930. godine daje se u operacionim salama i drugim kritičnim područjima zdravstvene njege radi sprečavanja krvnih ugrušaka i od odsutne je važnosti u hemodijalizi i opreacijama srca. Milioni pacijenata svake godine prima ovaj proizvod intravenozno. Neželjeni događaji nisu zapaženi kod pacijenata koji su primali manje doze lijeka, koje su izvedene iz svinjskih crijeva, ili koji su primili veće doze u dužem razdoblju, rekla je FDA.

U januaru, Baxter je dobrovoljno opozvao devet grupa heparin sodium injekcija u bočicama od hiljadu jedinica zbog rasta neželjenih reakcija kod pacijenata. Od tada, kaže kompanija, primljeni su izvještaji o neželjenim reakcijama u dodatnim grupama bočica s više doza od hiljadu, pet i deset hiljada jedinica. rezultat tog aje da je kompanija privremeno zaustavila proizvodnju bočica heparina s više doza jer istražuje uzrok povećanja neželjenih reakicja.

U međuvremenu, Baxter je saopćio da nije opozvao nove grupe jer ako bi to uradio mogao bi prouzročiti nestašicu u snabdijevanju i stvoriti više rizika kod pacijenata kod kojih se zahtijeva terapija heparinom nego li potencijalni rast neželjenih reakicja. "Provodimo ubrzanu istragu", rekao je glasnogovornik Baxtera, Erin Gardnier "ali u ovom momentu još nismo identificirali uzrok", rekao je.

Baxter je saopćio da će nastaviti distribucije proizvoda da bi osigurao odgovarajuće sanbdijevanje na tržištu. Heparin donosi kompaniji godišnji prihod od oko 29 miliona USD, što je manje od 1 posto od ukupnog prihoda kompanije, rekao je Gardnier. FDA provodi inspekciju svih postrojenja i prerade u procesu proizvodnje Baxterovog heparina, rekao je Dr. John Jenkins, direktor FDA-ovog ureda za nove lijekove. Naučnici FDA također testiraju uzorke ovog proizvoda.

Drugi proizvođač koji ima odobrenje FDA za višedozne bočice heparina je APP Pharmaceuticals Inc. FDA je savjetovala zdravstvenim ustanovama da mogu koristiti Baxterov heaprin ukoliko je on jedini raspoloživi proizvod i treba ga koristiti u najmanjim dozama i izbjegavati davanje "bolus" doze kad god je to moguće. (kraj)
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

AKTIVNI SASTOJCI HEPARINA POVEZANI SA OPASNIM REAKCIJAMA

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

 

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt