Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


11.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

TEST NA OSNOVI URINA ZA KANCER PROSTATE OBEĆAVA


NEW YORK (Reuters Health) - Kombinacija biomarkera preopoznatljivih u mokraći znatno tačnije otkriva kancer prostate nego standardni PSA test krvi i noviji PCA3 test, a prema izvještaju u žurnalu Cancer Research (Istraživanje raka).

Istraživači su pronašli da je jednostavnim testom mokraće, kojim je usnimljeno prisustvo četiri različita proteina, tačno identificirano 80 posoto muškaraca kod koji je kasnije otkrivreno da imaju kancer prostate, dok je kod 61 posto sudionika studije isključeno ovo oboljenje.

Ovo je znatno tačniji metod nego PSA test krvi koji se sada koristi širom svijeta kojim se može ispravno otkriti kancer prostate kod ljudi s ovom bolešću i koji također identificira mnoge muškarce s uvećanim prostatama kod kojih ne postoji kancer prostate, rekli su istraživači. Oni čak tvrde da noviji PCA3 test kojim se otkrivaju molekule specifične za kancer prostate i koji je sada u upotrebi u SAD i Evropi nisu toliko tačni koliko novi urinarni test.

"Ovo je dosad najbolji test", rekao je vodeći istraživač Dr. Arul M. Chinnaiyan s univerzitetaq u Michigenu u SAD.. Koristeći tehniku nazvanu kvantitativna lančana polymerase (enzim čija je glavna funkcija povezana s DNA i RNA) reakcija , istraživači su mjerili izričaj sedam pretpostavljenih biomarkera kancera prostate, uključujući PCA3, u talogu mokraće kod 234 muškarca kod kojih je uzeta biopsija prostate ili im je prostata odstranjena.

Na osnovu rezultata biopsije, potvrđena je dijagnoza kancera prostate kod 138 pacijenata, dok kod njih 96 nije bilo kancera. Ovaj test "mogao bi biti koristan kao skrining test za kancer prostate, posebno kod muškaraca s povećanim PSA!, rekao je Chinnaiyan za Reuters Health. Naredni korak je potvrđivanje ovih nalaza na široj populaciji pacijenata u drugim bolnicama", naglasio je. (kraj)
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt