Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


08.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

SMANJENOM PRODAJOM AVANDIE, GLAXO GUBI I U 2008

LONDON (epssa-reuters) – Kompanija GlaxoSmithKline Plc obzaninla je kako u 2008. očekuje smanjenje zarade zbog pada prodaje njihovog lijeka Avandia te povećane generičke konkurencije. Ovakve prognoze su umanjile vrijednost dionica Glaxa za 7 procenata.

Izdavanje Avandie na recept naglo je opalo od maja prošle godine nakon američke studije koja je povezala ovaj lijek sa rizikom od srčanog udara. Prosječni godišnje prihod od proizvoda iz grupe Avandia pao je sa 1,6 milijardi funti u 2006 na 1,2 milijarde fubti u 2007.

Glaxo insistira na činjeci da koristi od uzimanja Avandie nadilaze rizike, ali generalni direktor Jean-Pierre Garnier kaže kako će trebati vremena da se izmijeni stečena slika o proizvodu.

„Sjena Avandie nadvit će se nad nama i u toku 2008 godine i malo težim učiniti naše poslovanje“, izjavio je Garnier “Ali, ispod svega toga mi imamo jak biznis i da se nije desio incident sa Avandiom vrijednost kompanije bi porasla za 19% u 2007. godini“.

Prodaja lijeka za astmu Advair , Glaxovog najbolje prodavanog lijeka porasla je sa 3,3 milijarde funti u 2006. na 3,5 milijardi funti u 2007. godini.

Garnier, koji će predati funkciju svom nasljedniku, Andrew Witty, za tri mjeseca izjavio je i kako je 2007 godina bila izazovna za Glaxo, ali kako kompanija ostaje fokusirana na proizvodnju velikog broja lijekova iz svoje nove linije.

Industrijski analitičari, međutim, ostaju obazrivi kada je trenutni prosperitet kompanije u pitanju. Ove godine Glaxu ističe i pravo na zaštitu patenta skupine lijekova za cns.

U isto vrijeme status nekih novih lijekova je poljuljao povjerenje investitora.

Najveću štetu kompaniji donijele su smetnje za Cervarix, vakcinu protiv cervikalnog karcinoma, najvažniji novi proizvod Glaxa u ovoj deceniji.

FDA je odgodila izdavanje odobrenja za Cervarix u decembru, tražeći još informacija o ovoj vakcini. Garnier kaže kako on sada očekuje da će kompanija dostaviti dodatne podatke do trećeg kvartala 2008.

Cervarix je već odobren u Evropi gdje se natječe sa Gardasilom odobrenim na obje strane Atlantika.
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

SMRT OD UPALE PLUĆA POVEZANA SA GLAXOVOM VAKCINOM

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

GLAXO POVLAČI LIJEKOVE PROTIV MALARIJE ZBOG RIZIKA OD ANEMIJE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt