Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


08.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba
HORMONSKA TERAPIJA POSLIJE MENOPAUZE POVEĆAVA RIZIK OD MENINGIOMA

MRI snimak meningeoma kod 51-godišnje pacijentice

NEW YORK (epssa-reuters) – Nadomjesna hormonska terapije (HRT) povezana je sa pojavom meningioma objavili su istraživači sa Mayo klinike na Floridi u januarskom izdanju Žurnala kliničke onkologije.

„Ovaj slučej me je počeo zanimati kada je Onkološka grupa sa jugozapada otkrila da je tamoxifen (blokator estrogena) pokazao skromne rezultate efikasnosti u odgađanju rasta meningioma kod nekih osoba“, izjavio je dr. Kurt A. Jaeckle.

Znači da postoji logična iako ne dokazana veza“, dodao je on.

Kako bi istražili vezu između dijagnoze meningioma i korištenja nadomjesne hormonske terapije, tim dr. Jaeckela analizirao je podatke o 355,318 žena u dobi od 26 do 86 godina tretiranih na njihovoj klinici od 1993 do 2003. godine. Od ovog broja 18,037 žena je koristilo u tom periodu ili prije nadomjesnu hormonsku terapiju.

Oni su identificirali 1390 pacijenata sa historijom ili meningioma ili simptomoma ove bolesti ili klinički prikrivenom meningiomom slučajno otkrivenom prilikom MRI mozga.

Učestalost pojave meningioma iznosila je 865 na 100,000 kod korisnica nadomjesne hormonske terapije i 366 na 100,000 kod žena koje ovu terapiju nisu koristile. Povezanost je bila izraženija kod mlađih žena u dobi od 26 do 55 godina.

Za sada ovo je samo jedno od pitanja koje ljekari trebaju razmotriti kada se odluče propisati nadomjesnu hormonsku terapiju, savjetovao je dr. Jaeckle.

Važna pitanja još uvijek čekaju na odgovore „ Ako pacijentica ima atipičnu malignu ili recidivirajuću meningiomu a uzima hormonsku nadomjesnu terapiju , da li ovu terapiju treba obustaviti (ili je uopće nije trebalo započeti) . Da li ijedan od benignih meningioma prelazi u brzorastuće tumore ukoliko pacijentica koristi hormonsku terapiju?“

Dr. Jaeckle i njegove kolege aktivno traže odgovore. „Planiramo laboratorijske studije kako bismo pokušali identificirati genetske profile koji predisponiraju žene za razvoj tumora- a idealno bi bilo da saznamo da li posebna kombinacija gena može odrediti žene koje bi trebale izbjegavati oralne kontraceptive i hormonsku terapiju.

Dok ne budu postojali direktni dokazi o vezi između hormonske terapije i više malignih profila dr. Jaeckle je zaključio“Htio bih razuvjeriti žene da u nedostatku dokaza nema razliga za paniku“

MRI snimak meningeoma kod 69-to-godišnjeg muškarca
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt