| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk

SECOND WORLD CONFERENCE OF TH INTERNATIONAL STUDY GROUP ON NEURONDOSCOPY (ISGNE) održan u Castel dell`Ovo, Naples, Italy. od 11. do 13. septembra 2003. godine

Kongres je održan u "Tvđavi Jajce" (na italijanskom ovo - jaje) najstarijoj od četiri tvđave u starom gradu Napulju. Locirana je u samom sradištu napuljskog zaljeva, na malom stjenovitom ostrvcetu zvanom Magaris. Grčki istraživači sa ostrva Rodos, izgradili su naselje u 8 st. p.n.e.nazvano kasnije Parthenope, po imnenu sirene koju je pobijedio Odisej. Stoljećima se naselje razvijalo na obroncima Mount Echia, prerastajući u Palepolis (Stari Grad) a kasnije se proširilo i na drugu stranu ostrvceta postajući Neapolis (Novi grad).

Legende kažu da je u 1 vijeku p.n.e ostrvce Magaris postalo vlasnišvom Lucius Licinius Luciusa, najbogatijeg čovjeka tog perioda, sudeći prema tadašnjim hroničarima. U vrijeme pada rimskog carstva 470.godine (po Miladu), ostrvce Megaris je bilo zatvor zadnjeg rimskog impreratora Romulus Augustulus-a.

Prvi začetak tvrđave je izgrađen u 11. vijeku od strane Normana, a dalju dogradnju je izvršio kralj Federiko II u 13. vijeku.

Sadašnji naziv Tvrđava Jajce je dobila u ovom periodu, a prema poznatoj legendi koja se veže za čuvenog latinskog pjesnika Publius Virgilius Maro-a, za kojeg se vjeruje da je imao čarobne moći (Maro - čaroblnjak na napuljskom dijalektu). On je uzeo jaje, izgovorio neke magične formule, sakrio ga u staklenu flašu, stavio flašu u željezni kafez, koji je objesio u željezni sanduk i smjestio ga u najdublju i najskrovitiju prostoriju u tvrđavi.

Legenda kaže da jaje štiti tvrđavu od prirodnih katastrofa i nesreća koje može prouzrokovati čovjek, ali ako bi se jaje razbilo, to bi uzrokovalo i pad tvrđave. Izgleda da ta čerobna mašinerija još uvije radi....


izvjestaj: dr Merim Omerhodžić.

Kongres je otvorio Predsjednik ISGNE Profesor Bernhard L. Baurer >> Osvrt na razvoj ISGNE
Vulkan i napuljski zaljev
PREZENTACIJA RADOVA SA SECOND WORLD CONFERENCE OF THE INTERNATIONAL STUDY GROUP ON NEURONDOSCOPY
<< Nazad izvještaj i fotografije sa Kongresa: dr Merim Omerhodžić.
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.