| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Linkovi |


Prijatelj projekta

NAF

Natrij-fluorida

sastav
mehanizam djelovanja
farmakokinetika
indikacije
doziranje
kontraindikacije
neželjena dejstva
interakcije se drugim lijecima
savjeti pacijentu

SASTAV

1 tableta od 0,25 mg sadrži: 0,55 mg natrij-fluorida (što odgovara 0,25 mg jona fluora) 1 tableta od 1 mg sadrži: 2,20 mg natrij-fluorida (što odgovara 1 mg jona fluora)

MEHANIZAM DEJSTVA

Fluor je element koji se fiziološkim putem ugrađuje u zubno tkivo, posebno gleđ, koje na taj način, postaje otporno prema štetnim faktorima koji izazivaju zubni karijes. Fluor obezbjeđuje remineralizaciju zubnog tkiva. Dnevna fiziološka potreba fluora iznosi jedan miligram i unosi se u organizam hranom i vodom za piće. U krajevima gdje su vode za piće siromašne fluorom (manje od 0,7 ppm) potrebno je trajno obezbijediti dopunsku količinu fluora za svo vrijeme razvoja zuba. To se postiže davanjem fluora ženama za vrijeme trudnoće i dojenja, kao i djeci od rođenja do 16-te godine života, kada se završava razvoj zuba.


FARMAKOKINETIKA

Natrij-fluorid se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta.Apsorpciju smanjuju kalcijeve, magnezijeve i aluminijeve soli.Predominantno se odlaže u kostima i zubima.Izlučuje se urinom, a manjim dijelom fecesom i znojem. Prolazi placentu i izlučuje se u majčino mlijeko.

INDIKACIJE:

Prevencija zubnog karijesa.


DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

Za vrijeme trudnoće i dojenja: 1 mg fluora dnevno. Terapiju je potrebno započeti u trećem mjesecu trudnoće.Ne preporučuje se primjena NAFA u djece mlađe od 6 mjeseci.Od 6 mjeseci do 3 godine starosti: 1 tableta od 0,25 mg fluora dnevno.
ne preporučuje primjena. Kada voda za piće sadrži više od 0,7 ppm fluora, primjena natrij-fluorida u pravilu nije potrebna.
Način primjene:
Djeci do 3 godine starosti tablete se daju rastopljene u mlijeku, kamilici ili vodi.Starija djeca i odrasli treba da postepeno otope tabletu u ustima.Najbolje je tabletu uzeti uvečer prije spavanja.

KONTRAINDIKACIJE

Preosjetljivost na komponente lijeka. Primjena NAF tableta je kontraindicirana ako je sadržaj fluora u vodi za piće veći od 0,7 ppm.


NEŽELJENA DEJSTVA

Sistemski primijenjen natrij fluorid se dobro podnosi. U preosjetljivih osoba mogu se javiti kožne erupcije, kao atopijski dermatitis, ekcem ili urtikarija. Ove pojave su reverzibilne i iščezavaju nakon primjene lijeka. Nakon primjene većih količina fluoridnih spojeva mogu se javiti mučnina, povraćanje i bol u želucu. Prolongirano uzimanje velikih količina fluora u vrijeme razvoja zuba dovodi do fluoroze, a također može prouzrokovati pojavu pjegave cakline.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:

Natrij fluorid može stupiti u interakciju s aluminij hidroksidom koji smanjuje apsorpciju i povećava fekalnu eliminaciju fluorida. Iz tog razloga, aluminij hidroksid i druge soli aluminija treba uzimati 2 sata prije ili nakon primjene fluorida. Povećan unos fluorida smanjuje intestinalnu apsorpciju magnezija. Istovremena primjena natrij fluorida i kalcijevih preparata može dovesti do stvaranja kompleksa kalcijevih jona s fluoridom, što smanjuje apsorpciju i jednog i drugog. Ukoliko je potrebna njihova istovremena primjena, treba napraviti razmak od 1 do 2 sata. Tokom primjene fluorida može doći do povišenja serumskih vrijednosti alkalne fosfataze i aspartat-aminotransferaze u dijag-nostičkim testovima.Primjena NAF tableta od 1 mg se ne preporučuje u djece mlađe od 3 godine u područjima gdje je koncentracija fluora u vodi za piće 0,3 ppm ili veća. Ne preporučuje se opća fluorizacija u djece, ako je koncentracija fluora u vodi za piće veća od 0,7 ppm. Preporučuje se pregled zuba jednom ili dva puta godišnje, a češće u osoba sklonih karijesu. Lijek s oprezom treba primjenjivati u pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, kao i u pacijenata s kardiovaskularnim oboljenjem i dijabetes melitusom, jer je u tih pacijenata smanjen renalni klirens fluorida. Lijek držati van dohvata djece!

Trudnoća i dojenje

Natrij fluorid prolazi placentarnu barijeru, a u tragovima se izlučuje u majčino mlijeko. Nisu uočene bilo kakve posljedice tokom primjene u trudnoći i periodu dojenja.

Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta

Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje

Čuvati pri sobnoj temperaturi 150C-250C, na suhom mjestu,
zaštićeno od svjetlosti.


Način izdavanja lijeka

Lijek se izdaje samo uz ljekarski recept.

Pakovanje

Kutija s 400 tableta od 0,25 mg Kutija s 250 tableta od 1 mg

Posebna upozorenja

Lijek držati van dohvata djece!

Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute ! HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2008, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt