| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk
DIJAGNOSTIKA
sponzorirano od strane
 
TUBERKULINSKI TEST Pregled testa
Tuberkulin
Mantoux test
Kako se pripremiti?
Kako se test izvodi?
Šta se osjeća?
Rizici
Rezultati testa
Šta utiče na rezultate?
Na šta obratiti pažnju?
Autor

 

Kratki pregled testa

Prva infekcija bacilima tuberkuloze dovodi do razvoja alergije na protein tuberkulin. Ukoliko se tuberkulin injicira u kožu inficirane osobe razvija se odložena lokalna reakcija u roku od 24 do 48 sati. Neka stanja mogu oslabiti ovakvu reakciju. Ova reakcija odredjuje stupanj alergije: njome se ne mjeri jačina imuniteta. Ona NE UKAZUJE na prisustvo ili proširenost bolesti.

Pozitivni test ukazuje samo na to da je osoba u nekom razdoblju bila zaražena sa Mycobacterium tuberculosis. Udio osoba sa pozitivnim testom stalno će rasti sa starošću. Mnoge zdrave odrasle osobe će imati pozitivan test.

U daljem tekstu će biti opisan materijal koji se koristi u izvodjenju tuberkulinskog testa, te način interpretacije testa.


TUBERKULIN

Postoji više vrsta tuberkulina i vrlo je važno znati koji od njih stoji na raspolaganju. Dva važna tuberkulina su:

    1. PPD-S usvojen je kao medjunarodni standard za PPD tuberkulina sisavaca.
    2. PPD-RT23 predstavlja veliku seriju purificiranog tuberkulina proizvedenog 1958. godine, koji se koristi za epidemiološke studije u čitavom svijetu. Kao uobičajena doza koristi se jedna jedinica + Tween 80 (deterdjent koji sprečava prijanjanje tuberkulina za staklo). Jedna jedinica (J) ovog preparata odgovara vrijednosti od približno tri IJ (Internacionalne jedinice) PPD-S. Za dijagnozu ili u istraživanjima često se koriste dvije J RT23.

Jačina PPD-a izražava se Internacionalnim Jedinicama (IJ ili IU/International Units). Preparati tuberkulina (nerazrijedjeni) zadržavaju svoju jačinu oko 6 mjeseci ukoliko su pohranjeni na tamnom mjestu i pri temperaturi od 2-100 C. Ne smiju se zaledjivati.

Tuberkulinski testovi: U tuberkulinskom testiranju se primjenjuju dva testa, a ovdje će biti opisan Mantoux test.

MANTOUX TEST

Ukoliko postoji velika vjerovatnoća da se radi o tuberkulozi, za dijagnostiku je najbolje upotrijebiti 5 IJ PPD-S, ili jednu ili dvije J PPD-RT23 + Tween 80. Iste se doze koriste za procjenjivanje tuberkulinske alergije u populaciji. Svjetska zdravstvena organizacija nema na raspolaganju PPD-S za dijagnostičku upotrebu.

Kako se pripremiti?

Ne treba posebna priprema prije ovog testa. .

Kako se test izvodi?

  • Izabrati volarnu stranu lijeve podlaktice za izvodjenje testa. Ako se uvijek odabere lijeva ruka, onda uvijek tražiti reakciju na toj ruci. Ne čistiti kožu acetonom, niti eterom. Ukoliko se koristio sapun i voda, potrebno je provjeriti da li je koža suha prije primjene testa.
  • Koristiti odgovarajuću obilježenu špricu za tuberkulin i iglu za intradermalnu (u kožu ) primjenu od 10 mm dužine i širine broj 26.
  • Injicirati 0,1 ml tuberkulina strogo intrakutano ( u kožu) , formirajući okruglu induraciju (nakupinu) u koži promjera 5-6 mm. Ukoliko nema induracije, test je neispravno izveden.
  • Baciti neupotrijebljenu otopinu tuberkulina preostalu u šprici.

Kakav je osjećaj?

Osim lahke bolnosti pri ubodu tenkom iglom u sloj kože, test obično ne uzrokuje nikakve druge neugodnosti.

Rizici

Ne postoje rizici povezani sa ovim testom.

Čitanje i interpretacija rezultata testa

Test čitati nakon 48-72 sata. Ukoliko postoji reakcija, vidjeće se područje eritema (crvenila), što je ponekad teško primijetiti na tamnijoj koži; i područje induracije (otvrdnuće) kože. Induracija se može opipati i zatvorenih očiju. Izmjeriti promjer induracije na poprečnoj osi podlaktice. Zabilježiti ovaj promjer.

Veličina prisutnog eritema nije važna.

Tuberkulinski test može biti od pomoći u dijagnozi. U tu svrhu se može zabilježiti pozitivna reakcija ukoliko je induracije kože promjera 10 mm ili više s 5 IJ PPD-S ili jednom J PPD-RT23. Potrebno je uvijek zabilježiti i izmjereni promjer induracije. Ako je promjer iznad 10 mm, to će veća reakcija znač iti i više pozitivan test. Ako je promjer ispod 10 mm, test nije sa sigurnošću pozitivan. Treba imati na umu da neishranjenost ili neka teška bolest, uz ostale uzroke, mogu učiniti test manje pozitivnim. Kod interpretacije testa treba uzeti u obzir sve informacije koje se tiču odredjenog bolesnika.

Što je test više pozitivan, to je i vjerovatnoća da se radi o tuberkulozi veća. Ali, treba zapamtiti da je test samo jedan od elemenata za dijagnozu. Mnogi zdravi ljudi imaju jako pozitivan test. Jako pozitivan test je naročito vrijedan doprinos dijagnozi kod djeteta, pogotovo vrlo malog djeteta.

S druge strane, negativan test ne isključ uje tuberkulozu. Tuberkulinska reakcija može biti suprimirana kod oboljelog od tuberkuloze zbog mnogobrojnih činilaca, kao npr. neishranjenosti, virusnih infekcija, HIV infekcije, ospica, vodenih kozica, mononukleoze, karcinoma, teških bakterijskih infekcija (uključ ujući i tuberkulozu), zbog uzimanja kortikosteroida i sličnih lijekova.

Nakon prethodnog BCG cijepljenja test će takodje biti pozitivan i to nekoliko godina. Obično se radi o slaboj reakciji, često s promjerom manjim od 10 mm.

Šta utiče na test?
Postoje dva problema pri korištenju tuberkulinskog testa:

  • U mnogim zemljama zaraza drugim, često nepatogenim sojevima mikobakterija uzrokuje pozitivan tuberkulinski test, ali obično slabo pozitivan.
  • Problemi sa nepravilnim čuvanjem, nepravilnim razrijedjenjem, apsorpcijom tuberkulina na staklo, kontaminacijom, mogu uč initi test nepouzdanim.

Na šta obratiti pažnju?

U svakom slučaju, potrebno je zapamtiti da, ako ostale činjenice upućuju na dijagnozu tuberkuloze, negativan test je svakako NE isključuje.

S druge strane, pozitivan test, čak i jako pozitivan, samo ukazuje da je bolesnik bio prethodno već zaražen. On ne dokazuje da bolesnik boluje od aktivne tuberkuloze, nego govori samo u prilog iste. U mnogim siromašnim zemljama, uloga u dijagnosticiranju tuberkuloze tuberkulinskim testom je mnogo manja. To je zbog toga što test može biti negativan zbog neishranjenosti ili neke druge bolesti, iako bolesnik ima aktivnu tuberkulozu.

Iz ovih razloga PPD (prečišćeni proteinski derivat) testiranje se ne upotrebljava ni u dijagnostič ke svrhe, niti kao kontrola BCG vakcine (Z. Dizdarević: Nacionalni program za tuberkulozu Bosne i Hercegovine, 1998.). Pozitivna PPD proba ne potvrdjuje bolest zbog visoke incidence u našoj zemlji, a negativna ne isključuje (kod teških oblika tuberkuloze i stanja anergije - krajnje iscrpljenosti) s jedne strane, a s druge strane, zbog nedostatka podataka o PPD reakciji u prethodnim godinama.


Autor

Dr Paralija Belma,
specijalista pneumoftiziolog
Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
7100 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.