| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

LAZARKINJA dr. Merim Omerhodžić
Latiski naziv

Asperula odorata L.
Familija: Umbelliferae
Apotekarski naziv: Asperulae odoratae herba

Nazivi Lazarkinja
Nalazište Raste na sjenovitim mjestima bukovih šuma.
Opis

To je mala, 16-30 cm visoka biljka, četvorouglaste stabljike oko koje, iz pazušaca njenih koljenaca, izrastaju, u obliku pršljenova, kopljasti, na obodu oštri, poput bodljika zašiljeni listovi sa 6-8 pera (lisaka). Cvijet je malen, bijel, s vjenčićem načetvoro rascijepanih latica, sa 4 prašnika i nad-voje rascijepljenom plodnicom. Miriše vrlo ugodno po kumarinu, naročito kad je biljka osušena, pa taj miris prijatno uspavIjuje. Cvjetovi čine paštitac na vrhu stabljike. Plod je okrugao i obrastao čekinjama. Korijen je tanak, puzajući podanak, također člankovit.

Branje Cvate u maju i junu, a sabire se čim počne cvasti. Za lijek se skuplja lišće prije cvatnje, a mladice kad je biljka u cvatu. Zbog ugodna mirisa dodaje se lazarkinja čajevima za kupke, te duhanu, da bi cigaretama dala miris kumarina.
Sastojci Željezo, natrij, kumarinske heterozide, gorke tvari, tanin i eterično ulje.
Vodena bolest, bolesti slezene i jetre zastoj krvi, bolovi u trbuhu, kožni osip, Jača živce, izvlači temperaturu i napetost iz oteklina, stišava lupanje srca, liječi od vodene bolesti, zastoja krvi, bolova u trbuhu, bolesti slezene i jetre, pomaže izlučivanje pijeska iz bubrega i mokraćnog mjehura, a liječi i od nekih kožnih osipa, kao čaj koji se pnprema tako da se 1 velika kašika lišća popari s 2,5 dl kipuće vode, pa pošto odstoji 10 min., procijedi se. Pije se topao, ujutro natašte i navečer prije spavanja po 1 šoljica, s dodatkom 1 kafske kašike meda.
Glavobolja Svježe lišće privijeno na bolno mjesto liječi od glavobolje,
Žučni kamenac, bolesti jetre, slezene i donjeg trbuha Dobra je mješavina od jednakih dijelova lazarkinje, često slavice (Veronica officinalis), Iječure (Sanicula europaea), lišća šumske jagode (Fragaria vesca), dobričice (Glechoma hederacea) i matičnjaka (Melissa officinalis). Ako se 1 velika kašika te mješavine popari s 2,5 dl kipuće vode, pa poklopi, nakon 10 min. procijedi, dobro je popiti po šoljicu umjesto pravog čaja poslije večere.
Ako se 1 velika kašika te mješavine moči 12 sahata u vodi, zatim prokuha 5 min. i procijedi, pije se triput dnevno po 1 šoljica, zaslađena 1 velikom kašikom meda, kao lijek protiv vodene bolesti, žučnih kamenaca, bolesti jetra, slezene i donjeg trbuha.
U istu svrhu može se pripremiti i ovaj lijek: otrgnuta lazarkinja ostavi se u hladu da povehne, pa se šaka povehnute biljke složi u staklenu ili porculansku posudu, na nju se narežu 3-4 narandže na tanke kolutiće (koštice se odstrane), po svemu se pospe šećer i nešto cimeta i ostavi da stoji 2 sahata; zatim se sve prelije litrom jabukovog sirćeta i ostavi da stoji 2 dana, na toplom. Prije upotrebe u čašu hladne vode se stavi nekoliko jagoda i među prstima malo svježe lazarkinje, i na to se nalije supena kašika procijeđenog sirćeta. Pije se triput dnevno po 1 čaša poslije jela, u toku mjesec dana.
Topi kamence bubrega i mokraćnog mjehura Osvježava i čaj koji se priprema tako da se 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova cvijeta lazarkinje, kamilice (Flores chamomillae), lipe (Flos tiliae) i lišća šumske jagode popari s 2,5 dl kipuće vode, pa se, pošto odstoji 10 min., procijedi. Pije se 2-3 puta dnevno po 1 šoljica, poslije jela.
Protiv nesanice treba 1 veliku kašiku usitnjenog lišća lazarkinje preliti s 2-3 dl kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 min., zatim procijediti i dodati 1 veliku kašiku meda i sok od 1/2 limuna, pa to piti pola sahata prije spavanja. Kumarin uspavljuje, uz to djeluje i antiseptički, a kako sadrži organske kiseline, topi kamence bubrega i mokraćnog mjehura, i pomaže da se oni pojačanim mokrenjem izluče.



™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt