| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

IĐIROT- dr. Merim Omerhodžić
Latiski naziv

Acorus calamus L.
Familija: Araceae
Apotekarski naziv: Rhizoma calami

Nazivi Iđirot
Nalazište Raste u kolonijama pokraj rijeka i vodama stajačicama.
Opis To je trajna zeljasta biljka, oko 1 m visoka, uspravnih, zelenih, sabljastih, trokutastih, do 1 m dugih, a 2-3 cm širokih listova. Korijen je kratak, debeo i puzav rizom, s mnogo žila. Stabljika je pri dnu crvenkasta i deblja, a gore prelazi u list. Mali zelenkasto-žućkasti cvjetovi čine prst duge klasove, koji izlaze sa strane, na donjem dijelu stabljike. Plod je dugoljasta crvena bobica. Cijela biljka ugodno miriše, naročito rizom kada je suh. Gorkog je okusa. Iđirot je sličan barskoj perunici.
Branje Cvate u junu i julu. Upotrebljava se korijen, rizom, koji se vadi iz mulja krajem proljeća ili na početku jeseni, kada lišće počinje vehnuti. Rizom se dobro opere, očisti od žila, isiječe na manje dijelove i suši što brže pri 40° C. Ako se vanjska, mrka kora oguli, korijen brzo hlapi. Guli se samo kad se od njega pravi slatko. Aromatična je mirisa, a gorka, pomalo Ijutog okusa.
Sastojci Kalcij, kalij i sumpor, 1,5-3,5% eteričnog ulja komforasta mirisa, tanin, smolu, gorke tvari akorina, nešto organskih baza holina i metilamina, mnogo škroba, sluzi, glikozida, nešto etanola, azarona, raznih terpena, mnogo sequiterpena, te azarilni aldehid.
Olakšava iskašljavanje, pospješuje mokrenje, ublažava grčevi crijeva i želuca, odstranjivanje gasova, groznica, astma, kamenac u bubrezima Iđirot je neškodljiv i ako se duže upotrebljava. Čaj, ekstrakt i tinktura ublažuju grčeve želuca i crijeva, zaustavljaju proljev, odstranjuju gasove, olakšavaju iskašljavanje, pospješuju mokrenje, pa se upotrebljavaju protiv groznice, astme, kamenaca i boli u bubrezima, gihta, paralize jezika i usta, i svih akutnih stanja velikom temperaturom, kad treba pojačati mokrenje i znojenje kao npr. kod upale pluća, gripe, bronhitisa i sl.
Napad žućnog kamenca, gubljenje pamćenja, vraća bolje raspoloženje.
Gasovi i nadunhutost

Iđirot pomaže i uslučajevima grčenja zbog napada žučnog kamenca, gubljenja pamćenja, i vraća raspoloženje. Zato se melanholičarima i hipohondrima preporučuje da uljem od iđirota nataru sljepoočnice, vratne žile i mjesto iza uha. Protiv svih dosad spomenutih bolesti priprema se lijek od iđirota tako da se 20 g usitnjenog korijena popari s 1/2 l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 20 min, i zatim procijedi. Pije se triput dnevno po šoljica. Ako se taj čaj pije prije jela, podstiče želudac na rad, a pije li se poslije jela, istjeruje gasove i sprečava naduhnutost.Zbog gorkosti može se zasladiti, ali samo medom. Kod prehlada takav čaj grije tijelo.

Mokrenje Za pospješivanje mokrenja uzme se po 25 g iđirota, metvice (Mentha piperita), zdrobljenih boba borovice (Fructus juniperi) i lista peršuna (Petroselium sativum). Tri velike kašike te mješavine popare se s 1/2 l kipuće vode, zatim se to poklopi i pošto odstoji 2 sahata, procijedi se. Pije se triput dnevno, prije jela.
Apetit Apetit pojačava mješavina od po 20 g iđirota, kičice (Erythraea centauri), lincure (Gentiana lutea), gorke djeteline (Menyanthes trifoliata) i narančine kore (Cortex aurantii).
Bolja probava Za bolju probavu uzme se po 20 g iđirota, matičnjaka (Melissae officinalis), metvice, kamilice (Flores chamomillae) i komorača (Pructus foeniculi), pa se 1 velika kašika te mješavine popari s 2 dl kipuće vode i poklopi. Kad se ohladi, pije se poslije jela.
Čir na želucu Protiv čira na želucu samelju se jednaki dijelovi iđirotova i slatkog korijena (Radix glycyrrhizae), kuhaju se 5 min., tome se doda 1 velika kašika kamilice, poklopi se i ostavi da stoji 10 min., pa se procijedi. Pije se triput dnevno prije jela.

Lupanje srca, dezinficiranje pluća

Iđirot umiruje lupanje srca i dezinficira pluća. U tu se svrhu 1 velika kašika usitnjenog korijena prelije s 3 dl kipuće vode, zatim se to ostavi da odstoji 15 min. pa se procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela.
Bolest želuca, čišćenje krvi, vodena bolest Lijek protiv bolesti želuca priprema se tako da se 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova korijena iđirota, preslice (Equisetum arvense) i pelina (Artemisium absinthium) popari s 2 dl kipuće vode, doda se 1 velika kašika meda, promiješa se, ostavi da stoji 15 min. i zatim se procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica prije jela. Taj čaj liječi i od vodene bolesti, odstranjuje loše sokove iz tijela pa čisti krv.
Groznica, podrigivanje, jačanje želuca, žutica, upala žlijezda i kostobolja Iđirot je u močvarnim krajevima neprocjenjiv lijek protiv groznice. Uzme se 6-8 g usitnjenog korijena iđirota i kuha u 1/2 l vode, stavi se 1 velika kašika meda, poklopi se i ostavi da stoji 10 min., pa se procijedi. Pije se triput dnevno poslije jela. To ujedno jača želudac, i time uklanja podrigivanje, jača živce pa tako sprečava omaglicu i neraspoloženje, čisti krv, te liječi od žutice, upale žlijezda i kostobolje.
Tinkture protov nesvjestica, podrigivanje i neraspoloženje U slučajevima nesvjestice, podrigivanja i neraspoloženja pomaže i ovako pripremljen lijek, mješavine s tinkturama:
Tct. rhizomae calami 30,0 g (iđirot)
Tct. gentianae luteae 5,0 g (lincura)
Tct. rad. gei urbani 5,0g (zečja stopa)
Tct. rad. caryophyll. 5,0 g (karamfil)
Tct. rad. calami 15,0 g (iđirot)
Tct. rad. cardamomae 4,0 g (kardamon)
Tct. rad. angelicae 6,0 g (angelika)
Tct. rad. coriandri 5,0 g (koriander)
Mješavinu tinktura treba da napravi doktor.™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt