| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

BRĐANKA- dr. Merim Omerhodžić
Latiski naziv

Arnica montana L.
Familija:Compositae
Apotekarski naziv::Flores, Folia, Radix arnicae

Nazivi Brđanka, arnika
Nalazište Raste po šumskim i planinskim livadama, obroncima, kremenjacima, pješčanim i humusnim zemljištima planina.
Opis To je trajna, oko 50 cm visoka, slabo razgranata biljka, posuta sitnim dlačicama. Ima oko 9 cm dug, 3-5 mm debeo, valjkasti, mrkocrveni rizom, obrastao mnogim korijenskim žilicama, koji traje više godina. Stabljika ima na vrhu edan ili više glavičastih, zlatnožutih cvjetova, sličnih margaretama. Cvate od juna do avgusta. Ima ugodan, smolast miris i pomalo gorak i Ijut okus. Više dugoljastih jajolikih listova izlazi u obliku rozete pri dnu stabljike iz podanka. Nisu nazubljeni, za razliku od listova na stabljici, koji su manji, nazubljeni i nasuprotno postavljeni.
Branje Cvjetovi se beru, bez čaške i ovojnih listova, prije nego što se potpuno rascvjetaju u cvjetne glavice. Cvijet treba potpuno očistiti od larvi arnikine muhe, crnih, nešto većih od zrna prosa i otrovnih, i brzo ga osušiti da ne pocrni od vlage. To se radi u julu i avgustu. Rizom s korijenjem vadi se u proljeće i jesen. Za lijek se obično upotrebljavaju cvijet i korijen, a ponekad i lišće.
Sastojci Kamfor, gorke tvari i jabučnu kiselinu. U cvijetu ima oko 0,10% eteričnog ulja, kristalni amicin, flavonoid, smolu, tanin, boju i amisterol, a u korijenu, osim toga još i oko 10 °/o inulina.
Upotreba: Najčešće se pravi tinktura, i to za unutrašnju upotrebu od korijena, a za vanjsku od cvjetova. Od korijena načinjena tinktura služi kao izvorna za pripremanje homeopatskih razrjeđenja. Nariban korijen ili cvjetovi preliju se u staklenki široka grla 96 postotnim čistim alkoholom, staklenka se zatvori i ostavi na suncu ili na toplom mjestu 6-8 sedmica, zatim se tinktura procijedi, filtrira i spremi do upotrebe.Pri unutrašnjoj upotrebi brđanke treba biti vrlo oprezan jer je otrovna, pa se preporučuje uzimanje samo u dogovoru s doktorom i pod njegovim nadzorom. Izvornu tinkturu treba svakako jako razblažiti: najviše 10-20 kapi na čašu vode, i tek od te doze uzimati po 1 kašiku svaka 2 sahata. Tako se npr. upotrebljava za liječenje čira na želucu.
Liječi padavicu, potres mozga i bolesti leđne moždine. Čaj od arnike uzima se radi liječenja od padavice, potresa mozga i bolesti leđne moždine.
Čir na želucu Protiv čira na želucu može se staviti 6-8 kapi tinkture u 1/2 l vode i piti 4-6 puta dnevno po mali gutljaj.
Jačanje glasnica Ako se 1 kafska kašikica tinkture stavi u 2,5 dl vode, te pije triput dnevno po 1 velika kašika, jačaju se glasnice, što koristi Ijudima koji moraju mnogo govoriti.
Spriječavanje povraćanja Radi sprečavanja povraćanja treba popiti 5-6 velikih kašika vode sa 7-8 kapi tinkture arnike.
Mučnine U slučaju mučnine uzima se 4-6 kapi tinkture na 5 velikih kašika vode.
Kod teških bolesti i zatajujivanja srca u radu U slučaju velike bolesti, kad srce nakon teških bolesti zatajuje u radu, uzima se po 3 g korijena odoljena (Valeriana officinalis) i mladih smrekovih vršika, kuha poklopljeno pola sahata u 1/2 l vode, procijedi i na svaku šoljicu čaja doda 10 kapi za djecu a 15-20 kapi za odrasle tinkture arnike. Pije se ujutro natašte, po 1 šoljica, a u toku dana svaka 2 sahata po 1 velika kašika. Hranu treba uzimati suhu, sa što manje tekućine.
Osvježenja u bolesti srca i paralize živaca poslije moždane kapi Radi osvježenja u slučaju bolesti srca i paralize živaca poslije moždane kapi, 4 g cvijeta i 4 g lišća od arnike popari se sa 750 g kipuće vode, doda se 60 g limunova sirupa i to se pije u 4 obroka.
Poticanje na rad živaca i krvnih žila, stimuliranje izlučivanje mokraće i znoja. Čaj od cvijeta arnike
Jača slabe živce želuca i leđne moždine Čaj od 1/2 kafske kašikice biljke prelivene s 1/2 l kipuće vode ostavi se da stoji 1/2 sahata, zatim se procijedi kroz gustu lanenu tkaninu, dodaju se 4 velike kašike limunova soka, pa se pije po 1 velika kašika dnevno zbog jačanja slabih živaca želuca i leđne moždine.
Grčevi krvnih žila, arterija i vena, koje proširuje. Angina pectoris Arnika uklanja grčeve krvnih žila, arterija i vena, koje proširuje. Unutrašnja upotreba arnike samo nekoliko kapi - čak i kod angine pektoris pomaže bolje od mnogih drugih lijekova, pa i kad je posrijedi akutni napad. Zbog toga je arnika sastavni dio odličnog švicarskog lijeka Hyperisana od dr A. Vogela.
Protiv dječijeg noćnog mokrenja u krevet treba 1 veliku kašiku mješavine od 30 g cvijeta arnike i 70 g lista hajdučice (Achillea millefolia) popariti s 200 g kipuće vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sahata. Pije se 2-3 sahata prije spavanja.
Boli uha Kad boli uho, kapnu se 3-4 kapi tinkture arnike u uho koje se zatim začepi vatom da ne ulazi zrak, a nakon 2 minute vata se izvadi. Poslije 1/4 sahata to se ponovi i bolovi nestanu.
Ublažuje boli i hladi, dekubitus Pri vanjskoj upotrebi arnike treba paziti da ne izgori mjesto na koje se stavlja. Zato se mora razblažiti vodom i dodati nekoliko kapi glicerina.
Ulje od arnike dobije se tako da 1 šoljicu maslinova ulja pomiješamo s 1 kafskom kašikicom tinkture. Ono ublažuje boli i hladi, pa liječi posebno rane od ležanja (decubitus).
Liječi gnojne upale krajnika,služi za ispiranje rana Za ispiranje rana treba 2 velike kašike tinkture staviti u 1 l prokipjele vode i dodati nekoliko kapi glicerina. Rana se ispere jedanput, istisne se zaostala nečistoća, ispere se ponovo, pokrije lanenom tkaninom i preko nje četvorostruko složenom, u razrijeđenoj tinkturi dobro namočenom krpom, a zatim se suho poveže.Čim se osuši, oblogu treba opet nakvasiti. Ako je rana gnojna, ispire se 5-6 puta dnevno. U slučajevima bolesti grla vrat se izvana natare nerazrijeđenom tinkturom, a oblozi oko vrata se stave od razri-jeđene tinkture. Radi liječenja od gnojne upale krajnika grglja se infuzom arnike,čije eterično ulje djeluje kao antiseptik, a tanin učvršćuje sluznicu.Amika snizuje krvni tlak, liječi dišne organe, pomaže u slučaju ujeda životinja i kukaca, ozdravljuje prignječena i krvlju podlivena mjesta, ozljede tetiva i mišića, sprečava gnjilenje rana i usirenje krvi, a razrijeđena s pola vode i pola sirćeta djeluje bolje od burova. U slučaju gihta, reume i krstobolje bolna se mjesta natrljaju nerazrijeđenom tinkturom.
Neuralgija ili reumatizam Kod neuralgija ili reumatizma bolno se mjesto maže i natrlja tinkturom arnike.
Bolji rast kose i odstranjenje prhuti Za bolji rast kose i odstranjenje prhuuti razrijeđena se tinktura arnike pomiješa s jednakim dijelom brezova soka, odnosno brezove vode (Betula alba), pa se time maže koža na glavi. Uz to treba dvaput tjedno kosu namazati čičkovim uljem.
Ljudi osjetljivi na arniku dobivaju urtikariji slične mrIje. Zbog takvih alergičnih pojava treba se ograničiti samo na homeopatske srednje i više potence.™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt